Vad säger vi ja till, avsiktsförklaring.

Inbjudan till er/t institution/organisation/företag att bli en ”RCE”- partner

Vi står inför stora utmaningar ekonomiskt, socialt och ekologiskt. Runt om i Västra Götaland görs redan mycket för att en hållbar utveckling. Med relativt små insatser kan vi ut mycket större effekt av våra ansträngningar. Ett sätt är att göra hela Västra Götaland till ett kallatRegional Centre of Expertise(RCE).

FN har förklarat åren 20052014 till ettårtionde av utbildning för hållbar utveckling”. För att ge ytterligare tyngd åt detta har man tagit initiativ tillRegional Centre of Expertiserunt om i världen. Hittills har närmare 100 RCE etablerats, varav ett i Sverige, Region Skåne. Nu är det vår tur.

Ett RCE vilar på fyra hörnstenar; ledarskap, samverkan (mellan alla nivåer av formell, icke- formell och informell utbildning), forskning och utveckling samt transformativt lärande som bidrar till uppfyllande av regionens ambitioner om hållbar livsstil.

 

Syftet med ett RCE i Västra Götaland är

att skapa mötesarenor för utbyte och lärande över alla gränser för att

öka takten i transformationen till en hållbar region genom

¤ att samla och lära av varandras erfarenheter för att höja utgångspunkten för nya initiativ

¤ att bilda större och starkare nätverk för att skapa synergier och överbrygga strukturella hinder

¤ att identifiera, lyfta fram och utveckla en mångfald av kompetenser som behövs i en hållbar framtid

¤ att skapa större samstämmighet med regionala visioner

¤ att utveckla ett forskande förhållningssätt även i informella och icke- formella lärmiljöer

¤ att skapa en fruktsam dynamik mellan stad och land, teori och praktik, inifrån och utifrån.

 

Målgrupp

Alla inom Västra Götaland som vill verka för en starkt hållbar utveckling och vill lära tillsammans med andra. Det kan vara projekt, företag, offentlig verksamhet, skolor och universitet, föreningar, nätverk etcetera. Att bli en del av ett Västra Götaland RCE innebär att man medverkar i olika workshops, processer, kurser och happenings.

 

4 juni skall ansökan skickas till FN

Att påstå att det närmast brinner i knutarna är ingen överdrift. Arbetet med det praktiska ansökningsarbetet har inletts. Slutspurten kommer att ske under ett årligen återkommande sommarseminarium på temat ”Interkulturalitet och hållbarhet” som i år kommer att fokusera på RCE i Västra Götaland. Alla parter (och andra) är välkomna att delta i seminariet 28 – 30 maj. Mera information om RCE och om sommarseminariet finns på bloggen https://rcevast.wordpress.com

Till ansökan skall också Letter of Intent från parterna i RCE bifogas. Då nätverkstanken och transparens är bärande i vår ansökan vill vi helst ha så många som möjligt med i processen redan från början. Ett förslag till Letter of Intent som vi hoppas att ni ställer er bakom bifogas. Detta finns på engelska och svenska. Vi ser helst att ni fyller i på engelska, men det är ok även på svenska.

Vi behöver ha alla undertecknade Letter of Intent absolut senast 1 juni! Dessa kan skannas och skickas till miriam.sannum@sv.se och/eller per post till; SV, Junog.3, 451 42 Uddevalla eller till ulf.andersson@gu.se

Vi kommer att publicera alla parter på bloggen i den takt som vi får in avsiktsförklaringarna.

OBS! Inbjudan får gärna spridas vidare till andra intresserade/presumtiva RCE parter!

Vi står bakom inbjudan

Initiativet till att bilda ett RCE i Västra Götaland har vuxit fram ur ett samarbete mellan Akademin för Hållbar Utveckling (AkHUt), Högskolan Väst och Studieförbundet Vuxenskolan. Även organisationer som Stadsjord, Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, Röda Korset och en lång rad andra organisationer är nu aktiva parter.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s